Skip to main content

Geopaden op de stuwwal

Excursies

De Vereniging Geopaden Stuwwal organiseert op verzoek of uit eigen initiatief excursies op en over de stuwwal bij Mook, waarbij de deelnemers kennis maken met ontstaan en vorming van de stuwwal in de voorlaatste ijstijd, zo’n 165.000 jaar geleden.

Het stuwwal gebied tussen Nijmegen, Kleve en Mook vormt een bijzonder mooie heuvelketen, waar veel over valt te vertellen en veel valt te zien. Dat doen we tijdens deze excursie. Op en bij de stuwwal ontdekken we hoe in die ijstijd de oorspronkelijke riviervlakte door het gewicht van enorme ijsmassa’s tot meer dan 100 meter hoge heuvels omhoog werd gedrukt. Na het woeste vormingsproces werd de heuvelrug in de daarop volgende meer dan 100.000 jaar door rivieren, regen en wind als het ware tot zijn huidige vorm gemasseerd. We maken kennis met een aantal typische kenmerken van het stuwwalgebied zoals spoelzandvlaktes, droogdalen, beekjes en bronnetjes.

Deze excursies zijn voor jong en oud en bestaan uit een begeleide wandeling van ongeveer vijf km door dit prachtige natuurgebied met zijn steile heuvels en dalen.

Startplek van deze excursies: parkeerplaats op de Mookerheide (bij kruising Papenbergseweg-Hendrik van Nassaulaan), bereikbaar per fiets en auto vanaf de Groesbeekseweg in Mook via Bracamonteweg en Papenbergseweg. Met het openbaar vervoer is het ongeveer 15 minuten lopen vanaf de bushalte Mook / Cuijksesteeg.

In overleg met ons kan ook een excursie worden georganiseerd die aansluit op uw specifieke wensen.

Voor koffie, thee en een hand-out wordt een geringe vergoeding gevraagd.

Voor vragen of verzoeken voor het organiseren van een excursie kunt u contact opnemen met Vereniging Geopaden Stuwwal.