Geopaden op de stuwwal
Geopaden op de stuwwal
Geopaden op de stuwwal
Geopaden op de stuwwal
Geopaden op de stuwwal
Geopaden op de stuwwal
Geopaden op de stuwwal
Geopaden op de stuwwal
Geopaden op de stuwwal
Geopaden op de stuwwal
Geopaden op de stuwwal
Geopaden op de stuwwal
Geopaden op de stuwwal
Geopaden op de stuwwal
Geopaden op de stuwwal
Geopaden op de stuwwal
Geopaden op de stuwwal
Geopaden op de stuwwal
Geopaden op de stuwwal
Geopaden op de stuwwal
Geopaden op de stuwwal
Wat zijn geopaden?
Een geopad is een wandel- of fietsroute in het stuwwalgebied in de Nederlands-Duitse grensregio bij Nijmegen, Beek/Ubbergen, Kranenburg, Kleve, Groesbeek en Mook. Dit stuwwallandschap is ontstaan in de voorlaatste ijstijd, het Saalien, 350.000 tot 130.000 jaar geleden. Een groot deel van het noordelijk halfrond was toen bedekt met enorme ijsmassa’s die in onze streken vanuit Scandinavië tot in Nederland reikten. Twee ijstongen kwamen tot waar nu Groesbeek en Kranenburg liggen. Ze drukten de bevroren onderliggende riviersedimenten opzij en omhoog tot een enkele honderden meters hoge heuvelrug. Daarbij ontstond een geotoop (een gebied met bijzondere geologische kenmerken) waarvan door erosie nu het huidige heuvelachtige stuwwallandschap resteert met heuvels tot ongeveer 100 meter hoogte.
Dit landschap kenmerkt zich door uitgestrekte bossen, heidevelden, stille meertjes, soms diepe droogdalen, kabbelende beekjes en schitterende vergezichten. Door langs een geopad te wandelen of te fietsen, kunnen we genieten van de prachtige natuur, maar we zien ook welke sporen van het natuurgeweld uit de ijstijd nu, meer dan 200.000 jaren later, in het huidige landschap nog zijn terug te vinden.
Let op!
Geopaden lopen over geaccidenteerd terrein. Ze vergen daardoor meer van je conditie dan wandelingen van dezelfde lengte in vlak terrein. Stevige wandelschoenen met profiel worden aangeraden vanwege de vele hellingen en afdalingen. Geopaden zijn niet geschikt om te wandelen met rolstoelen, rollators e.d.
-
Geopadwandelingen zijn rondwandelingen met een lengte van 5 tot 12 km.
-
De fietsroute is ongeveer 50 km. lang.
-
Geopaden kunnen worden gekoppeld tot langere rondwandelingen.
-
Langs elk geopad zien we meerdere geologische fenomenen of objecten.
-
Op verschillende plaatsen zijn tweetalige informatieborden geplaatst.
-
Voor de navigatie kunnen geopaden worden gewandeld met een gedrukte routebeschrijving en/of met een smartphone of GPS-apparaat.
-
Elk geopad begint en eindigt in de nabijheid van een auto-/fietsparkeerplaats en een halte van het openbaar vervoer. (Alleen voor geopad DE-01 is het ca. 20 min. lopen). Langs of nabij elk geopad is er een horecavoorziening.
Publicaties
Geopaden op de stuwwal (UITVERKOCHT!)
Inmiddels is ook de vierde druk van het boekje Geopaden op de stuwwal uitverkocht. Vanwege het grote aantal wijzigingen in de routebeschrijvingen is het boekje zodanig verouderd, dat er geen nieuwe herdruk komt. Voor de meest actuele beschrijvingen van de routes wordt verwezen naar de routebeschrijvingen elders op deze website.
Het geopadenproject heeft in een eerste fase geleid tot het uitbrengen van twee brochures: één brochure die de geologie van de stuwwal beschreef en een tweede die de routebeschrijvingen voor twee geopaden in Mook bevatte.
Het project is daarna uitgebreid tot de vier andere gemeenten (Groesbeek, Ubbergen, Kranenburg en Kleve) die in Nederland en Duitsland op de stuwwal tussen Nijmegen, Kleve en Mook liggen. Met hun financiële bijdragen en een verdubbeling van dit bedrag door de Euregio Rhein-Waal kon in 2014 het boek worden uitgebracht waarin de geologie van de gehele stuwwal wordt beschreven plus van twaalf routebeschrijvingen van evenzovele geopaden.
De titel van het boek Geopaden op de stuwwal; 12 Geologische wandelingen in het stuwwalgebied tussen Kleve, Nijmegen en Mook.
Auteurs: Henk Blaauw, Lex Kempers, Jo Louppen, Jan Noordik.
Uitgegeven bij Uitgever Stichting Matrijs, Utrecht.
Eerste druk november 2014, tweede druk juli 2015, derde druk december 2016, vierde druk september 2019. 120 pag. ISBN 978-90-5345-486-2. Prijs € 12,95.
Het boek is ook in een Duitse vertaling verschenen onder de titel Geopfade auf der Stauchmoräne, een uitgave van de Rheinischer Verein, Köln (ISBN 978-3-86526-115-1, 2015).
De stuwwal tussen Nijmegen, Kleve en Mook
In 2018 verscheen De stuwwal tussen Nijmegen, Kleve en Mook.
Het is een uitgave van de bastei, centrum voor natuur en cultuurhistorie in Nijmegen, en werd uitgegeven ter gelegenheid van de opening van het nieuwe museum. De Vereniging Geopaden op de Stuwwal was verantwoordelijk voor inhoud en redactie. Het boekje bevat naast een beschrijving van de geologie van de stuwwal, een wandelroute en een fietsroute.
Het boekje kost € 9,95 en is verkrijgbaar bij de bastei.
Navigeren met GPS
Voor gps-wandelaars zijn er twee mogelijkheden om de geopad routes te downloaden, als gpx-track voor gps-ontvangers van bijvoorbeeld Garmin, Magellan, TomTom e.a., of als kml-track met route-annotatie voor Androïd-smartphones en Apple iPhones. Bij elke routebeschrijving kunt u door op een knop te klikken een gpx-bestand of een kml-bestand van de betreffende route downloaden.
Een gratis en open-source app's die geschikt is voor het gebruik op smartphones is Organic Maps. Deze app is er voor alle typen smartphone (behalve voor Android en iPhone bijvoorbeeld ook voor FDroid en Huawei).
Ga naar de betreffende app store en installeer de app op de smartphone. Download kaarten van het gebied waar u wilt gaan wandelen. Deze zijn daarna offline beschikbaar, zodat u ook zonder internetverbinding kunt navigeren. Hieronder volgen instructies voor het gebruik op Android en iPhone
Organic Maps voor Androïd
Ga als volgt te werk om de routebeschrijving op de smartphone te laden:
- Ga naar de website www.geopaden.nl en kies het geopad dat je wilt laden;
- Klik hiervoor op: menu (rechts boven ≡) en vervolgens op Geopaden of klik op de Home-pagina op het blokje GEOPADEN;
- Klik in het overzicht van de geopaden onder het blokje INLEIDING op het geopad dat je wilt wandelen;
- Klik op de pagina met het gekozen geopad onder Navigatie bestanden op de knop “KML van Geopad...”;
- Sluit de website nadat het downloaden is voltooid;
- Open de App ORGANIC MAPS;
- Klik op het ster-icoon onder in het scherm;
- Klik vervolgens op “Bladwijzers en Tracks Importeren;
- Kies “SELECTEREN”;
- Door op het ster-icoon of op de pijl links boven in het scherm te klikken wissel je tussen de kaart met de route en de beschikbare gedownloade geopaden. Door het vinkje aan of uit te zetten kun je kiezen welk geopad je op de kaart te zien krijgt
Als de locator tijdens de wandeling bij een rode ster komt krijg je door daar op te klikken geologische- en/of route-informatie voor de betreffende locatie.
Organic Maps voor iPhone
Ga als volgt te werk om de routebeschrijving op de iPhone te laden:
- Ga naar de website www.geopaden.nl en kies het geopad dat je wilt laden. Klik hiervoor op: menu (rechts boven ≡) en vervolgens op Geopaden, of klik op de Home-pagina op het blokje GEOPADEN;
- Klik in het overzicht van de geopaden onder het blokje INLEIDING op het geopad dat je wilt wandelen;
- Klik op de pagina met het gekozen geopad onder Navigatie bestanden op de knop “KML van Geopad...”;
- Sluit de website nadat het downloaden is voltooid;
- Ga naar Bestanden en kies Downloads onder Favorieten;
- Open het bestand dat zojuist is gedownload en klik op ;
- Open ORGANIC MAPS door op te klikken om het bestand te importeren;
- Door op het ster-icoon of op de pijl links boven in het scherm te klikken wissel je tussen de kaart met de route en de beschikbare gedownloade geopaden. Door het vinkje aan of uit te zetten kun je kiezen welk geopad je op de kaart te zien krijgt.
Als de locator tijdens de wandeling bij een rode ster komt, krijg je door daar op te klikken geologische- en/of route-informatie voor de betreffende locatie.
iPhone
Gebruikers van een iPhone kunnen bijvoorbeeld de app Map Plus gebruiken om geannoteerde geopadroutes te downloaden en te wandelen. Een uitgebreide handleiding voor het gebruik van Map Plus vindt u hier. De handleiding voor het importeren van kml-bestanden in Map Plus vindt u hier.
Om het kml-bestand voor een geopad te downloaden gaat u naar de routebeschrijving van het betreffende geopad en klikt u op de knop voor het downloaden van KML-bestanden.
GPS-apparaat
Bij elke routebeschrijving is een knop waarmee een gpx-bestand van de betreffende route kan worden gedownload. Laad dit bestand op uw gps-apparaat van bijvoorbeeld een Garmin of Magellan of importeer het met een navigatieprogramma zoals bijvoorbeeld PocketEarth, ViewRanger of GaiaGPS op uw smartphone.
In tegenstelling tot de kml-bestanden, die bij elke routebeschrijving worden aangeboden, bevatten de gpx-bestanden geen annotaties met informatie in woord en beeld over geologische bezienswaardigheden.
Wandelroute van het jaar 2016
'Geopaden op de stuwwal' is uitgeroepen tot 'Wandelroute van het Jaar 2016'. De auteurs van deze wandelgids voeren je in twaalf landschappelijk fraaie wandelingen door het gebied tussen Kleve, Mook, Groesbeek, Beek-Ubbergen en Nijmegen.
De jury reikte de Wandeltrofee, die aan de uitverkiezing is verbonden, op 20 februari 2016 uit aan de auteurs Henk Blaauw, Lex Kempers, Jo Louppen en Jan Noordik op de eerste dag van de Fiets- en Wandelbeurs in de Jaarbeurs Utrecht. In totaal waren vier wandelgidsen en twee wandelnetwerken genomineerd voor de prestigieuze onderscheiding.
Volgens het juryrapport stak de winnaar met kop en schouders boven alle andere wandelpublicaties uit. “Een fraai uitgegeven gids over een boeiend thema. De auteurs, (ex-)wetenschappers verbonden aan de Radboud Universiteit, weten hun kennis van de geologie van het landschap op voortreffelijke wijze over te brengen. De informatie is helder en beknopt en leidt nergens af van waar het in essentie om gaat: de wandeling.
Joost Vermeulen, jury-voorzitter: “Aan de hand van de uitgave leer je als wandelaar dit oeroude landschap, gevormd in de voorlaatste ijstijd ruim 160.000 jaar geleden, als het ware lezen. Dat de routes in het veld niet zijn gemarkeerd, leidt nergens tot problemen. Met deze gids in de hand zijn alle wandelingen prima te volgen. En ten slotte: er is in combinatie met de gids ook een prima website waarop de tracks te downloaden zijn.”
'Geopaden op de stuwwal' is de opvolger van 'De mooiste boswandelingen van Nederland' van auteur Jan Ensing. De onderscheiding is een initiatief van de Fiets- en Wandelbeurs, die hiermee het wandelen in binnen- en buitenland wil stimuleren.