Inleiding

In het grensgebied van noordelijk Noord-Limburg met Duitsland en de provincie Gelderland ligt een prachtig heuvellandschap met uitgestrekte bossen en heidevelden, met stille meertjes, diepe droogdalen en kabbelende beekjes. Het gebied maakt deel uit van een omvangrijk stuwwalgebied ontstaan in de voorlaatste ijstijd, zo’n 160.000 jaar geleden. De heuvels met hoogtes tot rond de honderd meter strekken zich uit over Nederlands en Duits grondgebied tussen Nijmegen, Beek-Ubbergen, Kleve, Kranenburg, Groesbeek en Mook.

In de voorlaatste ijstijd was een deel van de wereldbol bedekt met enorme ijsmassa’s Vanuit Scandinavië reikten landgletsjers tot in onze streken. Twee gletsjertongen kwamen tot bij Groesbeek en bij Kleve en drukten de bevroren onderliggende grondlagen omhoog.
Zo werd het huidige heuvelachtige stuwwallandschap gevormd.

Deze rubriek beschrijft de routes van 13 GEOLOGISCHE THEMAWANDELINGEN ( GEOPADEN) en van 1 GEOLOGISCHE THEMAFIETSTOCHT in dit gebied. Zowel de wandelingen als de fietstocht zijn rondgangen en eindigen dus bij het beginpunt. De wandelaar/fietser maakt niet alleen kennis met een fraai natuurlandschap, maar krijgt aan de hand van informatie die in de routebeschrijvingen is verwerkt ook inzicht in de geologie van de stuwwal. Duidelijk wordt o.a. hoe de stuwwal en zijn vele droogdalen zijn ontstaan. Voor een beter begrip is het raadzaam vooraf de sectie GEOLOGIE op deze website te lezen.

De geopaden zijn niet gemarkeerd, maar de routebeschrijvingen zijn wel op duidelijkheid en juistheid gecontroleerd. Neem voor vragen of opmerkingen contact op met de Vereniging Geopaden Stuwwal .

Alle geopaden zijn ook als GPS-wandeling/fietstocht uitgevoerd. Zie voor meer informatie hiervoor de sectie NAVIGEREN MET GPS op de Home Page van deze website.