• teaser 01

  geopaden op de stuwwal

 • teaser 02

  geopaden op de stuwwal

 • teaser 03

  geopaden op de stuwwal

 • teaser 04

  geopaden op de stuwwal

 • teaser 05

  geopaden op de stuwwal

 • teaser 06

  geopaden op de stuwwal

 • teaser 07

  geopaden op de stuwwal

 • teaser 08

  geopaden op de stuwwal

 • teaser 09

  geopaden op de stuwwal

 • teaser 10

  geopaden op de stuwwal

 • teaser 11

  geopaden op de stuwwal

 • teaser 13

  geopaden op de stuwwal

 • teaser 15

  geopaden op de stuwwal

 • teaser 23

  geopaden op de stuwwal

 • teaser 21

  geopaden op de stuwwal

 • teaser 16

  geopaden op de stuwwal

 • teaser 17

  geopaden op de stuwwal

 • teaser 18

  geopaden op de stuwwal

 • teaser 19

  geopaden op de stuwwal

 • teaser 20

  geopaden op de stuwwal

 • teaser 22

  geopaden op de stuwwal

 • teaser 24

  geopaden op de stuwwal

Geopaden op de stuwwal - het boek

Het geopadenproject heeft in een eerste fase geleid tot het uitbrengen van twee brochures: één brochure die de geologie van de stuwwal beschreef en een tweede die de routebeschrijvingen voor twee geopaden in Mook bevatte.

Het project is daarna uitgebreid tot de vier andere gemeenten (Groesbeek, Ubbergen, Kranenburg en Kleve) die in Nederland en Duitsland op de stuwwal tussen Nijmegen, Kleve en Mook liggen. Met hun financiële bijdragen en een verdubbeling van dit bedrag door de Euregio Rhein-Waal kon in 2014 het boek worden uitgebracht waarin de geologie van de gehele stuwwal wordt beschreven plus van twaalf routebeschrijvingen van evenzovele geopaden.

De titel van het boek Geopaden op de stuwwal; 12 Geologische wandelingen in het stuwwalgebied tussen Kleve, Nijmegen en Mook.
Auteurs: Henk Blaauw, Lex Kempers, Jo Louppen, Jan Noordik.
Uitgegeven bij Uitgever Stichting Matrijs, Utrecht.
Eerste druk november 2014, tweede druk juli 2015, derde druk december 2016, vierde druk september 2019. 120 pag. ISBN 978-90-5345-486-2. Prijs € 12,95.

Het boek is ook rechtstreeks te bestellen bij de Vereniging Geopaden Stuwwal.

Boek bestellen

Het boek is ook in een Duitse vertaling verschenen onder de titel Geopfade auf der Stauchmoräne, een uitgave van de Rheinischer Verein, Köln (ISBN 978-3-86526-115-1, 2015).

De stuwwal tussen Nijmegen, Kleve en Mook

In 2018 verscheen De stuwwal tussen Nijmegen, Kleve en Mook.
Het is een uitgave van de bastei, centrum voor natuur en cultuurhistorie in Nijmegen, en werd uitgegeven ter gelegenheid van de opening van het nieuwe museum. De Vereniging Geopaden op de Stuwwal was verantwoordelijk voor inhoud en redactie. Het boekje bevat naast een beschrijving van de geologie van de stuwwal, een wandelroute en een fietsroute.

Het boekje kost € 9,95 en is verkrijgbaar bij de bastei, of te bestellen bij de Vereniging Geopaden Stuwwal.

Boek bestellen

Wat zijn geopaden?

Geopaden zijn dertien wandel- en een fietsroutes in het stuwwalgebied in de Nederlands-Duitse grensregio tussen Kleve, Kranenburg, Beek/Ubbergen, Groesbeek en Mook. De stuwwal is ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd, zo'n 160.000 jaar geleden, toen een groot deel van het noordelijk halfrond bedekt was met enorme ijsmassa’s die vanuit Scandinavië tot in onze streken reikten. Twee ijstongen kwamen tot waar nu Groesbeek en Kleve liggen.

Lees meer...

Wat zijn geopaden?

Geopaden zijn wandelroutes in het stuwwal gebied in de Nederlands-Duitse grensregio tussen Kleve, Kranenburg, Beek/Ubbergen, Groesbeek en Mook. Dit stuwwal gebied is een geotoop: een gebied met bijzondere aardkundige (geologische) kenmerken die dateren uit de voorlaatste ijstijd, het Saalien, ongeveer 160.000 jaar geleden. Een groot deel van het noordelijk halfrond was in die tijd bedekt met enorme ijsmassa’s. Vanuit Scandinavië reikten landgletsjers tot in onze streken. Twee gletsjertongen kwamen tot waar nu Groesbeek en Kleve liggen. Deze enorme ijsmassa’s drukten de bevroren onderliggende riviersedimenten omhoog tot een enkele honderden meters hoog heuvellandschap. Door erosie resteert daarvan nu het huidige heuvelachtige stuwwal landschap met heuvels tot 90 meter hoogte. Het landschap kenmerkt zich door uitgestrekte bossen, heidevelden, stille meertjes, diepe droogdalen en kabbelende beekjes. Door langs de geopaden te wandelen kunnen we genieten van de prachtige natuur maar we zien ook welke sporen van het natuurgeweld uit de ijstijd in het huidige landschap nog zijn terug te vinden.

...over geaccidenteerd terrein
 • Geopad wandelingen zijn rondwandelingen met een lengte van 5 tot 12 km.
 • Geopaden kunnen worden gekoppeld tot langere rondwandelingen.
 • Langs elk geopad zien we één of meer geologische fenomenen of objecten.
 • Op verschillende plaatsen zijn tweetalige informatieborden geplaatst.
 • Geopaden kunnen worden gewandeld met een gedrukte routebeschrijving en met een smartphone als GPS navigatie middel.
 • Elk geopad begint en eindigt in de nabijheid van een auto/fiets parkeerplaats en een halte openbaar vervoer. Langs of nabij elk geopad is er een horeca voorziening.

LET OP! Geopaden lopen over geaccidenteerd terrein. Ze vergen daardoor meer van uw conditie dan wandelingen van dezelfde lengte in vlak terrein. Stevige wandelschoenen met profiel worden aangeraden vanwege de vele hellingen en afdalingen. Door hun aard zijn geopaden niet geschikt voor rolstoelen.

Navigeren met GPS

Voor gps-wandelaars zijn er twee mogelijkheden om de geopad routes te downloaden, als gpx-track voor gps-ontvangers van bijvoorbeeld Garmin, Magellan, TomTom e.a., of als kml-track met route-annotatie voor Androïd- smartphones en Apple iPhones.

Bij elke routebeschrijving kunt u door op een knop te klikken een gpx-bestand of een kml-bestand van de betreffende route downloaden.

Geowandelingen met een gps-ontvanger

Wie geopaden wil wandelen met gps-navigatie m.b.v. van bijvoorbeeld een Garmin of Magellan - eventueel met het boekje Geopaden op de Stuwwal voor de geologische informatie - kan ook gebruikmaken van de gpx-bestanden die bij de routebeschrijvingen voor download worden aangeboden.

Klik op een van de onderstaande knoppen voor een nadere toelichting over het gebruik van de verschillende bestandstypen.

Navigeren met gpx-bestanden

Bij elke routebeschrijving is een knop waarmee een gpx-bestand van de betreffende route kan worden gedownload. Laad dit bestand op uw gps-apparaat van bijvoorbeeld een Garmin of Magellan of importeer het met een navigatieprogramma zoals bijvoorbeeld PocketEarth, ViewRanger of GaiaGPS op uw smartphone.

In tegenstelling tot de kml-bestanden, die bij elke routebeschrijving worden aangeboden, bevatten de gpx-bestanden geen annotaties met informatie in woord en beeld over geologische bezienswaardigheden.

Navigeren met Androïd-smartphones en -tablets

U kunt de app LOCUS gebruiken om geannoteerde geopadroutes te downloaden en te wandelen. Uw smartphone is dan uw geopadgids die u tijdens het wandelen van de route attendeert op geologische wetenswaardigheden en uitleg geeft met foto’s en tekst op het schermpje van uw smartphone.

De LOCUS-app kunt u downloaden uit de Playstore. De gratis versie biedt voor geopadwandelingen alle nodige functionaliteit. De Pro-versie geeft wat extra mogelijkheden zoals een waarschuwing wanneer u een punt op de route nadert waarvoor informatie beschikbaar is. Na het downloaden van een route is deze lokaal op uw smartphone aanwezig zodat tijdens de wandeling geen internet toegang nodig is.

Klik hier voor de handleiding

Navigeren iPhone of iPad

Gebruikers van een iPhone kunnen de app Map Plus gebruiken om geannoteerde geopadroutes te downloaden en te wandelen. Een uitgebreide handleiding voor het gebruik van Map Plus vindt u hier. De handleiding voor het importeren van kml-bestanden in Map Plus vindt u hier.

Om het kml-bestand voor een geopad te downloaden gaat u naar de routebeschrijving van het betreffende geopad en klikt u op de knop voor het downloaden van KML-bestanden.

Wandelroute van het jaar 2016

'Geopaden op de stuwwal' is uitgeroepen tot 'Wandelroute van het Jaar 2016'. De auteurs van deze wandelgids voeren je in twaalf landschappelijk fraaie wandelingen door het gebied tussen Kleve, Mook, Groesbeek, Beek-Ubbergen en Nijmegen.

De jury reikte de Wandeltrofee, die aan de uitverkiezing is verbonden, op 20 februari 2016 uit aan de auteurs Henk Blaauw, Lex Kempers, Jo Louppen en Jan Noordik op de eerste dag van de Fiets- en Wandelbeurs in de Jaarbeurs Utrecht. In totaal waren vier wandelgidsen en twee wandelnetwerken genomineerd voor de prestigieuze onderscheiding.

Volgens het juryrapport stak de winnaar met kop en schouders boven alle andere wandelpublicaties uit. “Een fraai uitgegeven gids over een boeiend thema. De auteurs, (ex-)wetenschappers verbonden aan de Radboud Universiteit, weten hun kennis van de geologie van het landschap op voortreffelijke wijze over te brengen. De informatie is helder en beknopt en leidt nergens af van waar het in essentie om gaat: de wandeling.

Joost Vermeulen, jury-voorzitter: “Aan de hand van de uitgave leer je als wandelaar dit oeroude landschap, gevormd in de voorlaatste ijstijd ruim 160.000 jaar geleden, als het ware lezen. Dat de routes in het veld niet zijn gemarkeerd, leidt nergens tot problemen. Met deze gids in de hand zijn alle wandelingen prima te volgen. En ten slotte: er is in combinatie met de gids ook een prima website waarop de tracks te downloaden zijn.”

'Geopaden op de stuwwal' is de opvolger van 'De mooiste boswandelingen van Nederland' van auteur Jan Ensing. De onderscheiding is een initiatief van de Fiets- en Wandelbeurs, die hiermee het wandelen in binnen- en buitenland wil stimuleren.